وَ قُلْ رَبِّ زِدْنِي عِلْماً | امروز یکشنبه، 14 آذر 1400؛ روز بخیر ;)
علائم مسمومیت غذایی
علائم انواع مسمومیت غذایی

آشنایی با نشانه ها و علائم مسمومیت غذایی

در این مطلب، که از CDC (مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده آمریکا) ترجمه شده، درباره نشانه ها و علائم مسمومیت غذایی اطلاعاتی ارائه شده است. برای مشاهده لیست مسمومیت های غذایی شایع و آشنایی با علائم انواع مسمومیت غذایی با ما همراه باشید.

علائم مسمومیت غذایی می تواند دارای گستره ای از نشانه های خفیف تا شدید باشد، و بسته به میکروبی که بلعیده اید ممکن است تفاوت داشته باشد.

شایع ترین علائم مسمومیت غذایی عبارتند از:

  • دل پیچه و شکم درد
  • گرفتگی شکم
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • تب

بعد از مصرف یک غذا یا نوشیدنی آلوده، ممکن است ساعت ها یا روزها پیش از بروز علائم طول بکشد. اگر علائم مسمومیت غذایی مانند اسهال یا استفراغ را تجربه می کنید، برای جلوگیری از کم آبی بدن (دهیدراتاسیون) مایعات زیادی بنوشید.

همچنین بخوانید: علت مسمویت غذایی: آیا مسمومیت غذایی مسری است؟

علائم مسمومیت غذایی (علائم انواع مسمومیت غذایی)
علائم مسمومیت غذایی

چه زمانی باید به خاطر مسمومیت غذایی به پزشک مراجعه کرد؟

اگر علائمی شدیدی دارید، از جمله موارد زیر، به پزشک یا ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود مراجعه کنید:

  • مدفوع خونین
  • تب بالا (درجه حرارت بیش از ۱۰۲ درجه فارنهایت- ۳۸٫۸۸ درجه سانتی گراد-، اندازه گیری شده از دهان)
  • استفراغ مکرر که مانع از نگهداری مایعات می شود (که می تواند به کم آبی بدن منجر شود)
  • علائم کمبود آب بدن؛ از جمله کمبود یا نداشتن ادرار، دهان و گلوی بسیار خشک و یا احساس سرگیجه هنگام ایستادن
  • اسهالی که بیش از ۳ روز طول می کشد

همچنین بخوانید: ۷ تا از فواید مصرف آب برای بدن: آیا شما به اندازه کافی آب می نوشید؟


عوارض و تأثیرات طولانی مدت ناشی از مسمومیت غذایی

بیشتر افراد تنها بیماریی خفیفی دارند که چند ساعت تا چند روز ادامه پیدا می کند. با این حال، برخی از افراد باید در بیمارستان بستری شوند و برخی از بیماری ها نیز منجر به مشکلات طولانی مدت سلامتی یا حتی مرگ می شوند.

  • آرتریت مزمن
  • آسیب مغزی و عصبی
  • سندرم همولیتیک اورمیک (HUS)، که منجر به نارسایی کلیه می شود

علائم و منابع میکروب های مسموم کننده مواد غذایی رایج

برخی از میکروب ها، تنها در عرض چند ساعت پس از بلعیده شدن شما را بیمار می کنند. سایر آن ها ممکن است چند روز طول بکشد تا شما را بیمار کنند.

لیست علائم انواع مسمومیت غذایی

لیست زیر حاوی علائم، زمان شروع آن ها و منابع غذایی رایج حاوی میکروب های که مسمومیت زا می باشد. میکروب ها به ترتیب اینکه علائم ناشی از آن ها چقدر سریع بروز پیدا می کند مرتب شده اند.

استافیلوکوکوس اورئوس (استاف)

  • علائم ۳۰ دقیقه تا ۶ ساعت پس از قرار گرفتن در معرض این میکروب آغاز می شوند: حالت تهوع، استفراغ، گرفتگی های شکمی. بیشتر افراد اسهال نیز دارند.
  • منابع غذایی رایج: غذاهایی که بعد از لمس پخته نمی شوند؛ مانند گوشت های خرد شده، پودینگ ها، شیرینی ها و ساندویچ ها.

کلوستریدیوم پرفرنژنس

  • علائم ۶ تا ۲۴ ساعت پس از قرار گرفتن در معرض این میکروب آغاز می شوند: اسهال و گرفتگی های شکم. استفراغ و تب نادر است. معمولاً به طور ناگهانی شروع می شود و کمتر از ۲۴ ساعت به طول می انجامد.
  • منابع غذایی رایج: گوشت گاو یا مرغ مخصوصاً کباب های بزرگ، آبگوشت ها، غذاهای خشک شده یا از پیش آماده شده.

سالمونلا

  • علائم ۶ ساعت تا ۶ روز پس از قرار گرفتن در معرض این میکروب آغاز می شوند: اسهال، تب، گرفتگی شکم، استفراغ.
  • منابع غذایی رایج: مرغ، بوقلمون و گوشت به صورت خام یا پخته نشده؛ تخم مرغ؛ شیر و آبمیوه غیرپاستوریزه (خام)؛ میوه و سبزیجات خام.

منابع دیگر: بسیاری از حیوانات از جمله مرغ و خروس، خزندگان و دوزیستان و جوندگان (حیوانات خانگی با اندازه کوچک)


نورو ویروس

  • علائم ۱۲ تا ۴۸ ساعت پس از قرار گرفتن در معرض این میکروب آغاز می شوند: اسهال، حالت تهوع/درد معده (شکم)، استفراغ.
  • منابع غذایی رایج: مواد غذایی آلوده مانند سبزیجات برگ دار، میوه های تازه، صدف داران (مانند صدف خوراکی) یا آب.

دیگر منابع: فرد آلوده؛ لمس سطوح آلوده.


کلوستریدیوم بوتولینوم (بوتولیسم)

  • علائم ۱۸ تا ۳۶ ساعت پس از قرار گرفتن در معرض این میکروب آغاز می شوند: دوبینی یا تاربینی، افتادگی پلک ها، تکلم نامفهوم. مشکل در بلع، تنفس و خشکی دهان. ضعف و فلج عضلانی. علائم در سر آغازمی شوند و با افزایش شدت به سمت پایین می روند.
  • منابع غذایی رایج: غذاهایی که به طور ناصحیح کنسرو یا تخمیر شده اند، که معمولا به صورت خانگی این اتفاق می افتد.

همچنین بخوانید: بوتولیسم چیست؟ علائم، علت بروز، پیشگیری و درمان بوتولیسم


ویبریو

  • علائم ۱ تا ۴ روز پس از قرار گرفتن در معرض این میکروب آغاز می شوند: اسهال آبکی، حالت تهوع. گرفتگی شکم، استفراغ، تب، لرز.
  • منابع غذایی رایج: نرم تنان صدف دار خام یا نپخته، به ویژه صدف خوراکی.

کامپیلوباکتر

  • علائم ۲ تا ۵ روز پس از قرار گرفتن در معرض این میکروب آغاز می شوند: اسهال (اغلب خونین)، درد و گرفتگی شکم (معده)، تب.
  • منابع غذایی رایج: طیور خام یا پخته نشده ، شیر خام (غیر پاستوریزه) و آب آلوده.

اشریشیا کلی (E.coli)

  • علائم ۳ تا ۴ روز پس از قرار گرفتن در معرض این میکروب آغاز می شوند: گرفتگی شدید شکم (معده)، اسهال (اغلب خونین) و استفراغ. برای حدود ۵-۱۰٪ از افرادی که به این عفونت مبتلا شده اند، این بیماری یک عارضه تهدیدکننده زندگی می باشد.
  • منابع غذایی رایج: گوشت گاو خام یا پخته نشده، شیر و آب خام (غیر پاستوریزه)، سبزیجات خام (مانند کاهو)، جوانه های خام، آب آلوده.

سیکلوسپورا

  • علائم ۱ هفته پس از قرار گرفتن در معرض این میکروب آغاز می شوند: اسهال آبکی، کاهش اشتها و کاهش وزن. درد/گرفتگی شکم (معده) ، نفخ، افزایش گاز، حالت تهوع و خستگی زیاد.
  • منابع غذایی رایج: میوه ها، سبزیجات و گیاهان خام

لیستریا

  • علائم ۱ تا ۴ هفته پس از قرار گرفتن در معرض این میکروب آغاز می شوند: زنان باردار به طور معمول تب و سایر علائم مشابه آنفولانزا، مانند خستگی و درد عضلات را تجربه می کنند. عفونت ها در دوران بارداری می تواند منجر به بیماری جدی یا حتی مرگ نوزادان شوند.

علائم در افراد دیگر (اغلب افراد مسن): سردرد، سفتی گردن، گیجی، از بین رفتن تعادل و تشنج بعلاوه تب و درد عضلانی.

  • منابع غذایی رایج: کوئسو بلانکو و سایر پنیرهای نرم، جوانه های خام، خربزه (یا هندوانه)، هات داگ، پته، گوشت های حاضری، غذاهای دریایی دودی و شیر خام (غیرپاستوریزه).

همچنین بخوانید: حقایقی درباره تب در کودکان و بزرگسالان: علت تب و درمان آن


برای اطلاع از منابع این مطلب به صفحه بعد مراجعه فرمایید.

برای دادن امتیاز به این مقاله کلیک کنید!
[رتبه: ۰ ؛ تعداد آرا: ۰ ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *