مجله سلامت و پزشکی فارسی مد

اطلاعات صحیح، مطمئن و بروز در حوزه سلامت و پزشکی

مجله سلامت و پزشکی فارسی مد

اطلاعات صحیح، مطمئن و بروز در حوزه سلامت و پزشکی

مجله سلامت و پزشکی فارسی مد
مجله سلامت و پزشکی فارسی مد (Farsimed.ir) حاصل مدت ها فکر و برنامه ریزی درباره یک پروژه عظیم در حوزه پزشکی و سلامت است، که همواره در حال تکامل باشد. ما اینجا، اگرچه نیازمند گذر زمان طولانی باشد، در تلاشیم تا وبسایتی جامع داشته باشیم که پاسخگوی نیاز کاربران فضای مجازی در ارتباط با کسب اطلاعات صحیح، مطمئن و بروز در زمینه پزشکی و سلامت باشد.
خبرنامه ايميلي

براي آن که آخرين مطالب منتشر شده مجله سلامت و پزشکي فارسي مد را در ايميل خود داشته باشيد، آدرس ايميل خود را در فيلد زير وارد کنيد:

قدرت گرفته از FeedBurner

آخرین نظرات
۱۳ شهریور ۹۷ ، ۱۹:۲۴

آیا مسمومیت غذایی مسری است؟

مسمویت غذایی

بررسی اجمالی

   مسمومیت غذایی، که همچنین با نام foodborne illness (به معنی بیماری ناشی از مواد غذایی) شناخته می شود، به علت مصرف مواد غذایی یا نوشیدنی های آلوده پدید می آید. علائم مسمومیت غذایی متفاوت است اما می تواند شامل تهوع، استفراغ، اسهال و گرفتگی شکمی باشد. بعضی افراد نیز تب را تجربه می کنند.

   طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) )، از حدود 48 میلیون نفر که هر ساله در ایالات متحده به بیماری های غذایی مبتلا می شوند، 3000 نفر از بین خواهند رفت.

   علائم می تواند در عرض چند ساعت یا چند روز از خوردن غذا آلوده ایجاد شود.

   مسمومیت غذایی که توسط باکتری ها، ویروس ها و یا انگل ها ایجاد می شود، مسری است. بنابراین، اگر شما یا فرزندتان علائم مسمومیت غذایی داشته باشید، اقدام به محافظت از خود و جلوگیری از گسترش بیماری کنید.

   گاهی مسمومیت غذایی حاصل مواد شیمیایی یا سموم موجود در غذا است. این نوع مسمومیت غذایی به عنوان یک عفونت در نظر گرفته نمی شود، بنابراین آن مسری نیست و از فرد به فرد گسترش نمی یابد.

انواع مسمومیت غذایی

   بیش از 250 نوع مختلف از بیماری های ناشی از مواد غذایی وجود دارد. بسیاری از این بیماری ها توسط یکی از موارد زیر ایجاد می شود:

  1. باکتری ها

   باکتری ها  -که موجودات زنده ریزی هستند- می توانند از طریق غذای آلوده به دستگاه گوارش (GI) وارد شوند و علائمی از قبیل تهوع، استفراغ، اسهال و درد شکمی را ایجاد کنند.

   باکتریها می توانند مواد غذایی را به روش های مختلف آلوده کنند:

  • شما می توانید مواد غذایی را که قبلا با باکتری ها خراب شده یا آلوده شده اند، خریداری کنید.
  • مواد غذایی شما ممکن است در برخی مواقع در طول ذخیره سازی یا آماده کردن آلوده شوند.

   این می تواند اتفاق بیفتند اگر شما دست هایتان را قبل از آماده کردن یا خوردن غذا نشویید. همچنین می تواند زمانی اتفاق بیفتد که غذا در تماس با یک سطح آلوده با باکتری باشد.

   همچنین ذخیره سازی نامناسب مواد غذایی، مانند نگهداشتن غذا در دمای اتاق یا در خارج از منزل برای مدت بسیار طولانی، می تواند باعث رشد و افزایش سریع باکتری ها شود.

   این مهم است که شما غذا را پس از پختن در یخچال قرار دهید یا آن را فریز کنید. غذایی را که برای مدت بیش از حد طولانی بیرون مانده مصرف نکنید. به یاد داشته باشید که مواد غذایی آلوده ممکن است طعم و بوی طبیعی داشته باشند.

   باکتری هایی که می توانند باعث مسمومیت غذایی شوند عبارتند از:

  • سالمونلا (Salmonella)
  • شیگلا (Shigella)
  • ای کلای (E. coli) (برخی از گونه ها، از جمله از از جمله E. coli O157: H )
  • لیستریا (Listeria)
  • کمپیلوباکتر ججونی (Campylobacter jejuni)
  • استافیلوکوک اورئوس (Staph)

 

  1. ویروس ها

   مسمومیت غذایی ناشی از ویروس ها همچنین می تواند از فرد به فرد منتقل شود. یک ویروس رایج غذا نوروویروس (norovirus) است که سبب التهاب در معده و روده می شود.

   هپاتیت A یکی دیگر از بیماری های غذایی ناشی از ویروس است. این عفونت حاد کبدی بسیار مسری باعث التهاب کبد می شود. ویروس هپاتیتمی تواند در مدفوع و خون افرادی که آلوده هستند پیدا شود.

   اگر پس از استفاده از سرویس بهداشتی دست هایتان را نشویید، ممکن است ویروس را از طریق دست دادن یا دیگر ارتباطات فیزیکی منتقل کنید. همچنین اگر غذا یا نوشیدنی ها را با دست های آلوده آماده کنید، ممکن است ویروس را به دیگران انتقال دهید.

   ویروس های غذایی مضر از طریق تماس های غیر مستقیم نیز گسترش می یابند. در طی یک روز، ممکن است چندین سطح را با دست های آلوده لمس کنید. این شامل کلید های لامپ، شمارنده ها، تلفن ها و دسته های درب است. هر کسی که این سطوح را لمس کند ممکن است دچار بیماری شود، اگر دستان خود را نزدیک دهان خود قرار دهد.

   باکتری ها و ویروس ها می توانند در خارج از بدن به مدت چندین ساعت و گاهی روز در سطوح سخت زندگی کنند. سالمونلا و کمپیلوباکتر می توانند در سطوح به مدت چهار ساعت زندگی کنند، در حالی که نوروویروس می تواند در سطوح برای هفته ها زنده بماند.

  1. انگل ها

   انگل هایی که می توانند باعث مسمومیت غذایی شوند عبارتند از:

  • Giardia duodenalis (که قبلا به عنوان G. lamblia شناخته می شد)
  • کریپتوسپوریدیوم پاروم (Cryptosporidium parvum)
  • Cyclospora cayetanensis
  • Toxoplasma gondii
  • Trichinella spiralis
  • Taenia saginata
  • Taenia solium

   انگل ها جاندارانی می باشند که در اندازه های مختلف قرار دارند. برخی از آن ها میکروسکوپی هستند، اما برخی دیگر مانند کرم های انگلی، ممکن است با چشم غیر مسلح قابل مشاهده باشند. این ارگانسیم ها در داخل یا بر روی ارگانیسم های دیگر (با عنوان میزبان) زندگی می کنند و مواد مغذی را از این میزبان دریافت می کنند.

   در حال حاضر، این ارگانیسم ها معمولا در مدفوع انسان و حیوانات یافت می شوند. آنها می توانند هنگام خوردن غذای آلوده، نوشیدن آب آلوده، یا قرار دادن هر چیزی در دهان خود که با مدفوع یک فرد یا حیوان آلوده شده اند، به بدن شما منتقل شوند.

   شما می توانید این نوع از مسمومیت غذایی را از طریق تماس فیزیکی یا تهیه غذا با دست های آلوده گسترش دهید.

چگونه می توان از گسترش مسمومیت غذایی جلوگیری کرد

   هر کسی می تواند مسمومیت غذایی را دریافت کند، اما راه هایی برای جلوگیری از گسترش آن پس از آلوده شدن شما وجود دارد.

   جلوگیری از گسترش بیماری های غذایی غذایی مسری مهم است، زیرا ممکن است عوارض ایجاد شود.

   از آنجا که مسمومیت غذایی می تواند باعث استفراغ و اسهال شود، خطر کمبود آب وجود دارد. در موارد شدید کم آبی، بستری شدن برای جایگزینی مایعات از دست رفته ضروری است. از دست دادن آب بدن برای نوزادان، افراد مسن و افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند می تواند خطرناک باشد.

   در اینجا چند نکته برای جلوگیری از گسترش مسمومیت غذایی وجود دارد، وقتی که شما از قبل دچار بیماری شده اید.

باکتری ها

  • تا زمانی که نشانه ها ناپدید شوند، به مدرسه یا محل کار خود نرفته و در خانه بمانید.
  • پس از رفتن به دستشویی و بعد از تماس با مدفوع حیوان یا انسان، دستان خود را با آب گرم و صابون بشویید.
  • غذا یا نوشیدنی ها را قبل از اینکه علائم ناپدید شوند و شما احساس بهتری داشته باشید، آماده نکنید.
  • به کودکان بیاموزید که چگونه به طور صحیح دست هایشان را بشویند. با توجه به CDC، شستن مناسب دست ها باید حدود 20 ثانیه طول بکشد، همان زمان طول می کشد تا آهنگ "مبارک تولدت مبارک"  (“Happy Birthday”) را دو بار بخوانید.
  • سطوحی از خانه را که معمولا لمس می شوند ضد عفونی کنید (سوئیچ های نور، دستگیره های درب، صفحات آشپزخانه، کنترل از راه دور و غیره).
  • پس از هر بار استفاده از توالت آن را تمیز کنید، با استفاده از دستمال ضدعفونی کننده و یا یک اسپری ضد عفونی کننده بر روی صندلی و دسته.

ویروس

  • تا زمانی که نشانه ها ناپدید شوند، به مدرسه یا محل کار خود نرفته و در خانه بمانید و از سفر اجتناب کنید.
  • پس از رفتن به دستشویی و بعد از تماس با مدفوع حیوان یا انسان، دستان خود را با آب گرم و صابون بشویید.
  • غذا یا نوشیدنی ها را قبل از اینکه علائم ناپدید شوند و شما احساس بهتری داشته باشید، آماده نکنید.
  • سطوح در اطراف خانه را ضد عفونی کنید.
  • هنگام تمیز کردن استفراغ یا اسهال یک فرد آلوده دستکش بپوشید.

انگل

  • پس از رفتن به دستشویی و بعد از تماس با مدفوع حیوان یا انسان، دستان خود را با آب گرم و صابون بشویید.
  • غذا یا نوشیدنی ها را قبل از اینکه علائم ناپدید شوند و شما احساس بهتری داشته باشید، آماده نکنید.
  • رابطه جنسی امن انجام دهید. بعضی از انگل ها (Giardia) می توانند از طریق رابطه ی محافظت نشده دهانی-مقعدی گسترش یابند.

چشم انداز مسمومیت غذایی چیست؟

   مسمومیت غذایی می تواند نشانه هایی از ناراحتی مانند اسهال، استفراغ، درد معده و تب داشته باشد. گرچه، علائم معمولا به صورت خود به خود در عرض چند ساعت تا چند روز رفع می شوند و اغلب نیاز به پزشک نیست.

   استراحت کردن زیاد و دریافت مقدار زیادی از مایعات می تواند به شما کمک کنید تا احساس بهتری داشته باشید. حتی اگر شما احساس نیاز به خوردن مواد غذایی نداشته باشید، بدن شما به انرژی احتیاج دارد. بنابر این مهم است که شما حتی شده اندک اندک از کراکر (cracker)، نان تست و برنج استفاده کنید.

   مایعات (آب، آبمیوه، چای بدون کافئین) نیز برای جلوگیری از کم آبی بدن حیاتی می باشند. اگر شما علائم کم آبی را دارید، فورا به بیمارستان بروید. علائم عبارتند از: عطش شدید، کاهش دفع ادرار، ادرار تیره رنگ، خستگی و سرگیجه.

   در کودکان، علائم کم آبی بدن عبارتند از خشکی زبان، مرطوب نشدن پوشک برای سه ساعت، ضعف، کج خلقی و گریه کردن بدون اشک.

   توسط Stacy Sampson, DO به صورت پزشکی بررسی شده، و نوشته شده توسط Valencia Higuera در 28 ژوئن 2018

منبع: healthline.com

ترجمه: مجله سلامت و پزشکی فارسی مد (Farsimed.ir)

تصویر برگرفته از: Designed by Asier_relampagoestudio

نظرات (۱)

۱۸ مهر ۹۷ ، ۲۱:۵۸ مهدی قاسمی
برای اینکه ارزش وبسایت شما ثابت و در نتیجه در جستجوی گوگل پیدا بشه ، 
باید ادرس منبع وبسایت رو بدون لینک قرار دادن قرار بدید
اگر هم قرار میدید باید روی حالت nofollow قرار بدید تا به رتبه الکسای شما تاثیر نگزاره:)
پاسخ:
سلام
در پست های قبل اعمال می شه، و ان شاءالله در آینده رعایت خواهد شد.
خیلی ممنون از راهنمایی شما.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
تجدید کد امنیتی